Ticaret Borası ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Kocasinan, İncesu, Sarıoğlan, Sarız, Yeşilhisar, Akkışla Ziraat Odaları Başkanları katıldı.
“2020-2021 üretim sezonunda kuraklığın ciddi oranlarda çiftçilerimizi etkilemesinden dolayı, üreticilerimize destek anlamında neler yapabiliriz, nasıl bir farkındalık oluşturabiliriz diye, böyle bir toplantı yapmaya karar verdik” diyen Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, 2020-2021 yılı üretim sezonunda kuraklığın yol açtığı kayıplarla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. Bağlamış, “Ülkemizde son yıllarda kış yağışları yetersiz. Bu yılda sezonun başından itibaren ülke genelinde beklenen yağışlar gerçekleşmedi. Bunun sonucunda meteorolojik ve tarımsal kuraklığın yanı sıra bir de hidrolojik kuraklıkla karşı karşıya kaldık. Yaşanan kuraklık; üretim sezonunda harcanan emeğin, kullanılan tohumun, atılan gübrenin ve ilacın karşılıksız kalmasına neden oldu. Bu durum üretim maliyetlerini de artırdı. Bu sezon maliyetlerin artmasında özellikle gübre fiyatlarındaki yoğun artışlar da etkili oldu. Açıklanan buğday, arpa ve mercimek alım fiyatları kuraklık yaşamayan iller için makul seviyede kabul edilebilir ancak kuraklıktan zarar gören illerde yaşanacak verim kayıpları maliyeti daha da artıracak, üreticilerin daha fazla zarara uğramasına neden olacaktır.Nisan ve mayıs ayında aşırı sıcak esen rüzgâr, toprak yüzeyini kuruttu ve başta Kayseri gibi illerde kuraklık zararını artırdı. Bir yandan kuraklık diğer yandan nisan ve mayıs aylarında görülen don olayı hububata ve meyve ağaçlarına zarar verdi. Bu yıl özellikle buğday, arpa ve mercimekte dünya fiyatları yüksek seyrediyor. Diğer taraftan buğday, kırmızı mercimek, ayçiçeği, soya, mısır gibi ithal etmek zorunda kaldığımız birçok ürün dikkate alındığında uluslararası piyasalarda yaşanan fiyat hareketlerinin ülkemiz piyasalarını doğrudan etkilediğini söyleyebiliriz. Buna kurdaki olası hareketlenme de eklenince ithal ettiğimiz ürünlerin maliyetleri iç piyasa fiyatlarını artıracaktır ve gıda enflasyon riski devam edecektir. Şurası da bir gerçektir ki artan fiyatlardan çoğu zaman yararlanamayan üreticiler, aşırı fiyat dalgalanmalarından da olumsuz etkilenecektir.Kuraklıktan dolayı yem bitkileri ve hububatta yaşanan kayıpların bu ürünlerin fiyatlarının artmasına neden olacağı açıktır” şeklinde konuştu.
Bu artışların hayvancılık sektörünü de olumsuz etkileyeceğini kaydeden Bağlamış, şunları söyledi:
“Özellikle arpa, hayvancılık için en önemli hububat ürünüdür.Saman hayvancılıkta en fazla kullanılan kaba yem kaynağıdır. Hububatta yaşanan kayıp ve bitki boylarının kısa kalması saman arzında sıkıntı yaşanmasına neden olabilecektir. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görülen kuraklık bu bölgeden saman temin eden iller için sıkıntı oluşturacaktır. Meralarda yağış yetersizliğinden dolayı önemli ölçüde ot kaybı yaşanmış ve bitki boyları çok kısa kalmıştır. Bu zarar, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık kadar arıcıları da etkilemektedir. Arıcılarımız mera ve çayırlarda yeterli çiçek olmadığı için mağdur olmaktadır. Kuraklığın hayvancılıkta da yükselen maliyetlerin daha da artmasına neden olabileceği görülmektedir. Üreticilerimizi bu dönemde üretimde tutmak için maliyetleri düşürücü, arz açığı olan ürünlerde arzı dengeleyici, ürün satış fiyatlarının sürdürülebilir olmasını sağlayıcı tedbirleralınmalıdır.”
Kuraklıktan etkilenen üreticilerimizin beklentileri de sıralayan Bağlamış, talepleri şöyle aktardı:
““Kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 250 TL nakdi hibe kuraklık desteği verilmelidir. Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve özel bankalara olan kredi borçları uzun vadeli ve faizsiz ertelenmelidir. Kuraklık yaşanan illerde üreticilerimizin elektrik ve sulama maliyetleri artmıştır. Elektrikle sulama yapan çiftçilerimizin borçlarından dolayı elektrikleri kesilmemeli ve sulama ücretleri ile elektrik fiyatlarında indirime gidilmeli, tarımsal abone grubunda elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV yüzde 1’e indirilmelidir. Kuraklıktan zarar gören üreticilerden bu yıl için sulama ücreti alınmamalıdır. Elektrik ve sulama borçları nedeniyle desteklere bloke konulmasına son verilmeli, borçlar uzun vadeli ve faizsiz ertelenmelidir. Yapılandırılan üretici borçları faizsiz ertelemeye dâhil edilmelidir. Kuraklık yaşayan çiftçilere faizsiz kredi kullandırılmalıdır. Gübre başta olmak üzere girdilere verilen destek artırılmalıdır. 2021 yılı destek ödemeleri bir an önce verilerek kuraklıktan zarar gören üreticilere bunların can suyu olması sağlanmalıdır. Üreticilerimizin BAĞ-KUR prim borçları uzun vadeyle faizsiz ertelenmeli ve yüksek olan BAĞ-KUR primleri düşürülmelidir. Yüksek olan TARSİM sigorta primleri düşürülmeli, devlet desteği artırılmalıdır. Hazine arazilerini eken ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan üreticilerinde desteklerden yararlanması sağlanmalıdır. Biz Kayseri Ticaret Borsası olarak her zaman üreticilerimizin yanında olmaya, destek vermeye devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere İlimizde faaliyet gösteren tüm Ziraat Odalarımızla ücretsiz laboratuvar desteği protokolü imzaladık. Protokol kapsamında Ziraat Odalarımıza üye çiftçilerimiz toprak analizlerini Borsamızda ücretsiz yaptırıyor. Gıda ve toprak laboratuvarımız, Bakanlık onaylı olarak çalışmakta olup, yaptığımız analizlerle üreticilerimize fayda sağlamak için gayret göstermekteyiz. Üreticilerimize gerek duydukları eğitimlerde ve işlerini geliştirmek için yapacakları projelerde Borsa olarak teknik destek veriyoruz. Kayseri Ticaret Borsası olarak üretimin var olduğu her yerde bizde var olacağız. Üretimi arttırmak adına yapılan her türlü projeye de bugüne kadar destek olduk bundan sonrasında da olmaya devam edeceğiz.”
|