ÜLKEMİZDEKİ EMEKLİLERİN BÜYÜK KISMI AÇLIK SINIRININ VE ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ ALIYOR

 Ekonomik krizin şiddetini arttırarak devam ettiği, yaşadığımız yüksek enflasyon nedeniyle insanların asgari ücretle dahi geçinmekte zorlandığı bu ortamda, emeklilerin 1.500 ila 2 bin lira civarındaki aylıkla tüm ay geçinmeye çalıştığına dikkat çeken Ataş, “Ömürlerini çalışmakla geçiren, emeklilik döneminde rahat bir hayat sürdürmeyi hayal eden emeklilerimiz, zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma geldi. Birçoğu ilerleyen yaşlarına rağmen ek iş yaparak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Sabah ekmek, akşam ucuz pazar kuyruğunda kendilerine yer bulmaya çalışıyor” dedi. Ataş, AKP iktidarına seslenerek, emeklilerin sorunlarının çözümü için çalışma yapılması gerektiğini  vurguladı.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine bu kez de emeklilerin yaşadığı sıkıntıları taşıdı. Emeklilerin ülke nüfusunun yüzde 16’sını oluşturduğunu kaydeden Ataş,  “Türkiye'de 5 milyon 964 bini SSK, 1 milyon 654 bini BAĞ-KUR, 1 milyon 569 bini emekli sandığı statüsünde olmak üzere toplam 9 milyon 187 bin emekli bulunuyor. Emeklilere; vefat eden eş, anne veya babasının aylığını alan 3 milyon 878 bin kişi, malullük, vazife malullüğü ve sürekli iş göremezlik aylığı alan 318 bin kişi de eklendiğinde SGK'den aylık ve gelir alanların sayısı 13 milyon 383 bini buluyor. Bu rakam Türkiye nüfusunun yüzde 16'sına karşılık geliyor” dedi.

EMEKLİLER GEÇİNEMİYOR, SABAH EKMEK, AKŞAM UCUZ PAZAR KUYRUĞUNDA KENDİLERİNE YER BULMAYA ÇALIŞIYOR

“Ekonomik krizin şiddetini arttırarak devam ettiği, yaşadığımız yüksek enflasyon nedeniyle insanların asgari ücretle dahi geçinmekte zorlandığı bu ortamda, emeklilerimiz 1.500 ila 2 bin lira civarındaki aylıkla tüm ay geçinmeye çalışıyor” diyen Milletvekili Dursun Ataş, yaşanan sorunlara dikkat çekerek, AKP iktidarını uyardı. Ataş,  şunları söyledi: Bugün ülkemizdeki emeklilerin büyük kısmı ne yazık ki açlık sınırının ve asgari ücretin altında maaş alıyor. Ayrıca emeklilik maaşı hesaplama sisteminden dolayı da emeklilerimizin aldıkları maaşlar arasında ciddi oranda farklar vardır. Bu emekli maaşlarının arasındaki farkların sebebi emekli maaşları hesaplanırken üç ayrı dönemin dikkate alınmasıdır. Bu dönemlerde ki kazançlarınıza göre de aylık bağlama oranları değişiyor. Türkiye Emekliler Derneği, maaş bağlama oranında ayarlamaların yapılması gerektiğini, bugün asgari ücret üzerinden SGK primi yatırılan çalışanların, emekli olduklarında asgari ücretin çok altında aylık aldığını dile getiriyor. Ekonomik krizin şiddetini arttırarak devam ettiği, yaşadığımız yüksek enflasyon nedeniyle insanların asgari ücretle dahi geçinmekte zorlandığı bu ortamda, emeklilerimiz 1.500 ila 2 bin lira civarındaki aylıkla tüm ay geçinmeye çalışıyor. Ömürlerini çalışmakla geçiren, emeklilik döneminde rahat bir hayat sürdürmeyi hayal eden emeklilerimiz, zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma geldi. Birçoğu ilerleyen yaşlarına rağmen ek iş yaparak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Sabah ekmek, akşam ucuz pazar kuyruğunda kendilerine yer bulmaya çalışıyor. Bu bakımdan, yeni yılda yapılacak emekli zam oranları da gerçek enflasyona göre hesaplanmalı ve emeklilerimiz az da olsa refah seviyesi arttırılmalıdır”

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE ADALETSİZLİK VAR

Emeklilik sisteminde adaletsizliklerin olduğunu dile getiren İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, "İşsizliğin çığ gibi büyüdüğü bu dönemde; emeklilik sistemimizde ki adaletsizliklerden, emekli maaşlarının düşük ve orantısız, emekli olma yaşının da çok yüksek olmasından dolayı kimse emekli olmuyor, olamıyor ya da olmak istemiyor. Bu adaletsiz emeklilik sistemin yeniden yapılandırılması, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının giderilmesi, emeklilerimiz arasında ki maaş farklarının en hızlı şekilde düzenlenmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

ATAŞ, BAKAN’A SORDU: EMEKLİLER İÇİN BİR ÇALIŞMA YAPACAK MISINIZ?

Yaşanan sorunlara dikkat çeken ve çözüm çağrısı yapan Ataş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e de bazı sorular yönelterek cevap istedi. Bilgin’in, cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren İYİ Parti Milletvekili Ataş, şu sorularına Bakan’dan cevap istedi: Emekli aylığı hesaplanmasında gösterge sistemine geçilmesini ve mevcutta yüzde 35 olan alt sınır aylık bağlama oranının yüzde 70'e yükseltilmesine bir çalışma yapılmakta mıdır? Emeklilerimizin maaş farklarının ortadan kaldırılmasına veya aradaki farkın en aza indirilmesine yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Emekli maaşlarını enflasyona karşı korumaya yönelik bir planlama yapılmakta mıdır? 2021 senesinde emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağına yönelik şimdiden bir çalışma yapılmakta mıdır? Emeklilik sisteminin kusurlu yönlerini gidermeye yönelik hazırlıklar yapılmakta mıdır? ’Çift dikiş yapacaklar’  diyerek taleplerini görmezden geldiğiniz, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını gidermeye yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Emekliler için muayene ve ilaç katılım paylarını ve fark ücretlerini kaldırılmasına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?