OLMASALARDI CİDDİ BİR KAOS ORTAMI OLUŞABİLİRDİ

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Kayseri Başkanı Ali Özcan katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Özcan, “Bu seneki pandemi yasakları ile ekonomik anlamda yüzde 70 bir kayıp oluştu. Malumunuz Erciyes bir açıldı bir kapandı. Belirsizlik ortama hâkim oldu. Ukrayna ve Rusya’dan gelen misafirlerimiz olmasa ciddi bir kaos ortamı oluşabilirdi” dedi.

Yasakların ekonomiye olan etkisine değinen Ali Özcan, “Kayserimizin en önemli değerlerinden bir tanesi Erciyes’tir. Bizde buraya özel bir araştırma yaptık. Burada hem belediyemizin hem oradaki mevcut işletmelerin bir yatırımı var. Bu seneki pandemi yasakları ile ekonomik anlamda 70 bir kayıp oluştu. Malumunuz Erciyes bir açıldı bir kapandı. Belirsizlik ortama hâkim oldu. Ukrayna ve Rusya’dan gelen misafirlerimiz olmasa ciddi bir kaos ortamı oluşabilirdi. Bu sene öğrencilerin olmaması gelir kaybının başlıca nedeni oldu. Bazı günler yaşanan yoğunluklar dışında yerli turist Erciyes’e gelmedi.  Erciyes ile ilgili ikinci mesele ise Erciyes’te bulunan işletmelere yönelik bir ihale süreci vardı. Sonuçta ihale iptal edildi. Buradaki mesele mevcut esnafın korunması yoluyla bir çözümün bulunması gerekliliğidir. Erciyes’in belli bir marka değeri var. Çok ciddi bir yatırım söz konusu. Bir ihale ile ortamın sıkıntıya düşmesi yatırımları da olumsuz etkileyecektir. Bu sorunlar bir an önce çözülmelidir.” şeklinde konuştu.

Ali Özcan, inşaat sektöründe yaşanan sorunlara da değindi. Ali Özcan, “Son açıklamamızda ‘İnşaat sektörü grup şirketlerin kdv eritme yeri değildir’ diye bir çıkış yapmıştık. Bunun altını da dolduralım. KDV’ye ilişkin iki durum var. Bir tanesi arsa sahiplerine yönelik devlet desteği, bir tanesi de inşaattaki KDV’nin hemen ödenmemesi durumudur. 30/01/2021 Tarihli karar ile bazı kentsel dönüşüm yerlerinde KDV oranı 18’den 1’e indirildi. Grup şirketlerde veya malzeme satıcılar ise KDV eritme yeri olarak inşaat yapımına girişiyorlar. Buradaki durum şudur: “İhracat-ithalat yahut malzeme alışverişi yapanlar KDV’yi o esnada ödemekle hükümlüdürler. Örneğin malzeme satıcısı bu KDV’yi ya doğrudan müteahhitlere yöneltiyor ya da kendileri inşaat işlerine yönelerek kar etme yoluna gidiyorlar. Bu da yine 2 sonucu doğuruyor. İnşaat işine girişen firmalar arsa maliyetlerini önemsemiyor çünkü zaten malzeme konusunda karda. Bu da arsa fiyatlarını artırıyor. Bu da neticede halka yansıyor. İkinci mesele ise betonlaşmanın ve kalitesiz yapıların artmasıdır. Bilhassa Kayseri’de bu anlayış çok var. Betonlaşma oranı Türkiye’de ilk 10’da olan ilçelerimiz mevcut. Bu da durumu yeterince açıklıyor. Alanı olsun veya olması herkes bu alana girmeye başladı. Bu da kalitesiz yapıları ve çarpıklıkları doğurdu” ifadelerini kullandı.