KİGDER, GİRİŞİMCİ KADINLARI TAKİP EDİYOR

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği (Kigder) kadınları verdiği eğitimlerle ekonomik hayata kazandırıyor. Verilen eğitimlerle kadınların iş yeri açması, iş yerini işletmesi ve istihdama katılması  amaçlanıyor. Bu kapsamda  2013 yılında kurulan KİGDER (Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği) olarak 2016 ve 2017 yılında KOSGEB’in finanse etmiş olduğu Uygulamalı Girişimcilik Kursu’na  185 kadının katılmasını sağladı. Kigder, verilen eğitim sonrası da süreci bırakmıyor ve kadınların eğitim sonrası yaptığı çalışmaları ve eğitimin uygulamasını anket çalışması ile takip ediyor.
SÜREÇ  4 SAFHA İLE TAKİP EDİLİYOR
Kigder Başkanı Sema Karaoğlu, süreci 4 safhalık anket çalışması ile takip ettiklerini duyurdu. Karaoğlu, " Eğitim öncesi anket (ön-test), Eğitim sonrası anket (son-test),  2-3 yıl sonrası tarama ve  4 yıl sonrası işini kuranlara yönelik tarama faaliyeti yürütüyoruz" dedi.
İŞ KURUP KURMADIKLARI TAKİP EDİLİYOR
Yapılan ankete ilişkin bir açıklama yapan Dr. Karaoğlu, "Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada ön testler temel olarak kadın girişimci adaylarının demografik bilgileri ve girişimcilik motivasyonlarına yönelik iken, son testler eğitim ile alakalı memnuniyet ve eğitim sonrası iş planlarına yönelik tasarlanmıştır. Telefon araması üzerinden gerçekleştirilen takip anketlerinde ise katılımcıların belirtilen süre zarfı içerisinde işleri kurup kurmadıklarına yönelik sorular yöneltilmiştir. 4 yıl sonrası taramada ise işini kuran kadınların işlerini sürdürüp sürdürmediklerine yönelik sorular yönlendirilmiştir."şeklinde konuştu.
KURUMLARIN EĞİTİM FARKLILIKLARI ÖLÇÜLÜYOR
Dr. Karaoğlu, "Bu anketlerin sonucunda sadece kadınlara yönelik demografik bilgiler elde edilmemiş, aynı zamanda kurmayı düşündükleri veya kurdukları işlerin sektörleri, sermaye kaynakları, karşılaşılan sorunlar ve hatta girişimci ekosisteme dahil olup olmadıkları da tespit edilmiştir. 185 kursiyer kadın üç farklı kurumda eğitim almışlardır, böylelikle kurumlar arasındaki olası eğitim farklılıkları da bir nevi ölçülmüştür." dedi.
ANKETLER GÖNÜLLÜLÜK ESASINA GÖRE YAPILIYOR
Dr. Karaoğlu, "Bu çalışmayı derneğimiz hiçbir yerden maddi destek almaksızın, üyelerinin gönüllü anketör olmaları ile gerçekleştirmiştir. Anketler kadınlarımız ile birebir gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı, kadın girişimciliğine yönelik araştırma, değerlendirme ve politika önerisi sunmaktır." ifadelerini kullandı.
ANKET SONUÇLARI KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK
Gönüllü olarak  yapılan ve herhangi bir maddi destek alınmadan yapılan anket çalışmalarının sonuçları da düzenlenecek olan lansman ile kamuoyu ile paylaşılacak. Kayseri Sanayi Odası'ndaki lansman, 26 Ekim Salı günü gerçekleştirilecek. Lansman toplantısı saat 14.00'da başlayacak.