KAYSO BAŞKANI:İHRACATTA 4 MİLYAR DOLARI GEÇECEĞİZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, Rusya –Ukrayna savaşının tüm dünyayı olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, “Enerji, gıda ve emtia fiyatlarının öngörülemez şekilde yüksek seyretmesi, karşımıza yüksek enflasyon olarak çıkmış olup, üreticilerimizi zorlamaya başlamıştır” dedi.
Bugün gelişmiş ülkelerin bile enflasyonla mücadele ettiklerinin altını çizen Özkaya, “Almanya gibi bir ülkede dahi mart ayı üretici fiyat endeksi yüzde 30 civarında artmıştır. Maalesef ülkemizde de durum çok farklı değil. Bu yüksek enflasyon seyri hane halkı gelirini bozmuş, üretimde kullanılan hammadde ve enerji kaynaklı fiyat artışları işletmeler için ciddi manada sıcak sermaye ihtiyacı doğurmuştur. Ayrıca tedarik ve sevkiyat sorunumuzda halen devam etmektedir” diye konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, Türkiye’de yerleşik kurum ve vatandaşların yabancı para cinsinden yaptıkları sözleşmelerin ödemesinde TL kullanma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Özkaya, bu uygulamanın beraberinde bir takım sıkıntılar getireceğini, ticaretin aksamasına, kurumlar arası ilişkilerin zedelenmesine ve muhasebe birimlerinde iş yoğunluğuna sebebiyet vereceğini belirterek, eski sisteme tekrar dönülmesinin daha uygun olacağını söyledi.
Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, sözlerine Pençe - Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Her ne kadar pandemi sürecinin sonuna gelinse de, son günlerde Çin’den gelen haberlerin endişe verici olduğunu belirten Büyüksimitci, bu konuda bir müddet daha temkinli olmakta fayda olduğunu söyledi.
Rusya ile Ukrayna arasındaki kısa sürmesi öngörülen savaşın ikinci ayına girdiğini ve tüm dünyayı etkilemeye devam ettiğini ifade eden Başkan Büyüksimitci, “Maalesef savaş tüm dünya ile birlikte ülkemizde de etkilerini sürdürüyor. Enerji başta olmak üzere tarım, turizm, dış ticaret ve müteahhitlik dahil birbirine bağlı birçok alanda ülkemizi ciddi manada etkilemeye devam ediyor. Tüm bu yaşananlardan ders çıkartıp, geleceğe yönelik planlarımızı ona göre yapmalıyız. Özellikle tarım, hayvancılık ve gıda tedariki konularında, kendi kendine yeten ülke olma konusunda doğru politikalar geliştirmek zorundayız. Hem ithalatta pazar çeşitlendirmeleri yapmak hem de ülke içerisinde üretimi tekrar istenilen düzeye getirmek durumundayız” dedi.
Enflasyon konusuna da değinen Başkan Büyüksimitci şunları söyledi, “Bugün ekonomimizin ana sorunlarından biri enflasyon konusu. Enflasyon aslına bakarsanız hem hane halkını çok ciddi etkileyen hem de bizim fiyat oluşumlarımızı ciddi şekilde sıkıntıya sokan ve sattığımız ürünü yerine nasıl koyacağız kaygısını yaratan bir konu. Sanayici ve ticaret erbabının stokçuluk yaptıkları yönünde yanlış bir algı var. Pahalılığın sebebi sanayiciler gibi lanse ediliyor. Ancak şu anda bir sanayicinin işletme maliyeti neredeyse iki buçuk kat arttı. Asıl mesele hammaddede yaşanan fiyat artışları, talebin artması ,enerji fiyatlarının aşırı yükselmesi ve bunun tüm dünyada enflasyona sebebiyet vermesi. İnşallah elbirliği ile iyi bir performansla bu sorununda üstesinden geliriz”
Hammadde temininde ve fiyatlarında sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Başkan Büyüksimitci, “Bu durum bir taraftan sanayicilerimizin uzun vadeli planlar yapmasına engel olurken, diğer taraftan da rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Hammadde sorununun yanı sıra son zamanlarda lojistik konusunda yaşanan sorunların artarak devam etmesi sanayicilerimizi zorlamaya devam ediyor.
Sanayicileri yakından ilgilendiren iki değişiklik hakkında meclis üyelerine bilgi veren Başkan Büyüksimitci, “Geçtiğimiz günlerde ihracatçıların gelirlerini TL’ye çevirmede yüzde 25 olan zorunluluk yüzde 40 olarak değiştirildi. Bu düzenleme ilk başta bazı sektörler için mali dengeleri kısmen de bozabilecek gibi bir değişiklik olsa da, dövizi dengede tutmaya yardımcı olması açısından orta-uzun vadede olumlu katkılar sağlayacaktır. İkinci olarak, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri dövize endeksli menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunlu tutuldu. Bununla ilgili belli sektörlerde bir takım sıkıntılar olabileceği ifade edildi. Bu konudaki görüşlerimizi Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanımıza ilettik. Sanayiciler olarak mekanizmanın doğru çalışması için var gücümüzle katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Elektrik ve doğalgaz tüketimlerinde hem yıllık hem aylık bazda artışlar olduğunu açıklayan Büyüksimitci, ihracatta da iyi gittiklerini, yıllık yüzde 37 civarında bir artış olduğunu ve hedefledikleri 4 milyar doları yıl sonu itibari ile çok rahatlıkla geçeceklerini dile getirdi.
Son olarak meclis üyelerinin ve tüm sanayicilerin önümüzdeki Ramazan Bayramını kutlayan Büyüksimitci, sağlıklı ve huzur içerisinde bir bayram temennisi ile konuşmasını tamamladı.