GÜLSOY: EKONOMİYİ AYAKTA TUTAN ÜRETİMDİR
Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan’ın başkanlığında KTO konferans salonunda yapılan Meclis toplantısına; Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Belediye Daire Başkanları, Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri ile Meslek Komite Başkanları ve basın mensupları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan, Meclis toplantısına katılımlarından dolayı Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’na teşekkür ederek, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. Meclis toplantısında gündem maddeleri tek tek oylanarak karara bağlandı.
GÜLSOY : ESNAF VE TÜCCAR DOSTU BAŞKANIMIZIN KAPISI BİZE HER ZAMAN AÇIK
Tamamlanan gündem maddelerinin ardından konuşma yapan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, meclisin onur konuğu olan Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’nun ilçede halkın refah düzeyinin daha artması için ticaret merkezlerinin kurulmasında her zaman katkı ve destek verdiğini, esnaf ve tüccar dostu olduğunu belirterek, “Sağ olsun Sayın Başkanımız odalarımızdan gelen her makul talebi, yaptığımız ve yapacağımız projelere destek veriyor, geri çevirmiyor. Kapısı bize her zaman açık. Bizde şehrimize yapacağı her hizmette O’nun yanında duruyoruz, bundan sonrada durmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“AŞIDA İSTENİLEN RAKAMLARA ULAŞILAMAZSA SIKINTILI SÜRECE GİRECEĞİZ”
Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Gülsoy, 18 aydan bu yana Türkiye olarak koronavirüs salgını ile mücadele ettiğimizi belirterek, “Virüs dünyada olduğu gibi Kayseri ve ülkemiz genelinde de can yakmaya devam ediyor. Şu anki geldiğimiz noktada maalesef yine vaka sayılarında ciddi bir artış görülüyor. Salgınla mücadelede bugün itibariyle en etkili tedavi yöntemi aşıdır. Ne akla hizmet ise aşı yokken aşı bulunsa da bu dertten biran önce kurtulsak diye konuşurken şimdi aşılar var ama insanlar aşı olmuyor. Ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Unutmayalım ki; aşı olmak toplumsal sorumluluk ve vatandaşlık görevidir. Aşı olmayı ertelemiş vatandaşlarımızın bir an evvel aşılarını olmaları pandemiden çıkışı hızlandıracaktır. Hiç kimseyi aşı için zorlayamayız ama aşı olmaları yönünde şiddetle tavsiyede bulunmamız gerektiğine inanıyorum. Eğer aşılama oranlarını arzu edilen seviyelere çıkaramazsak, sonbahar ve kış aylarıyla birlikte yeniden kapanmalara gidebilecek önlemlerle karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.” diye konuştu.
“COVİD-19 KRİZİ DÜNYA EKONOMİSİNE BÜYÜK DARBE VURDU”
Koronavirüs’ün dünya ekonomisine büyük darbe vurduğunu ifade eden Başkan Gülsoy, “Eş zamanlı arz ve talep şoku küresel ekonomide durgunlukla, küresel ticarette ise benzeri görülmemiş bir daralma yarattı. Yani Ekonomik hayatta karantinaya alındı. Virüs Neredeyse tüm ülkelerin büyüme performansını etkiledi.” dedi.
“BAZ ETKİSİNDEN ARINMIŞ BİR BÜYÜME MODELİNİN KURGULANMASI GEREKİYOR”
Ekonomide küresel ve yerel olarak çok önemli dönemlerin yaşandığının altını çizen Başkan Gülsoy, “2021 yılı ilk yarısı itibarıyla güçlü bir toparlanmaya şahit olduk. Yılın ikinci çeyreğinde Gayri Safi Yurt İçi Hasılamızın (GSYİH) yüzde 21,7’lik büyüme gösterdi. Baz etkisiyle gerçekleşen yüzde 21,7’lik ikinci çeyrek büyümesi ise beklenen bir durumdu. Büyümeye hizmetler yüzde 8,9 sanayi ise yüzde 7,5 katkı verdi. Bu dönemde sanayinin Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payı yüzde 26,5 ile 23 yılın en yüksek düzeyine çıktı. Bu gerçekten bizi çok sevindiriyor. Öncü göstergeler, pandemi ile ilgili risklerde büyük bir olumsuzluk olmazsa büyümenin yılsonunda yüzde 9’lar civarında olabileceğine işaret ediyor. Kısa ve orta vadede sürdürülebilir, ayakları yere sağlam basan ve dolayısıyla baz etkisinden arınmış bir büyüme modelinin kurgulanması gerekiyor. Bunu yaparken Ar-Ge ve yeni teknolojilerin teşvik edilmesi, katma değerli ürünlerin ihracatının azaltılması ve dışa bağımlılığın azaltılması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
“EKONOMİYİ AYAKTA TUTAN ÜRETİMDİR”
Konuşmasında ülkemizin bekasının üretimden geçtiğinin vurgu yapan KTO Başkanı Gülsoy, “Ekonomiyi ayakta tutan üretimdir. Türkiye’nin tarımı ile tarım üreticisi ile güçlü bir dönem başlatması gerekiyor. Bu konunun altını çizmek istiyorum. Gelişmiş ekonomilerdeki gibi ciddi teşvik ve desteklerle tarımsal hasılayı ve katma değeri mutlaka ve sürekli olarak artırmaya devam etmemiz gerekiyor. Ülkemizin bekası anlamında en az sanayi kadar tarım önemli olmaya devam edecek. Koronavirüs ile birlikte yerli üretimin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Kendi kendimize yettiğimiz sürece başa çıkamayacağımız hiçbir sorun yoktur. Bunun bilinci ile kanun koyucu büyüklerimizin de yatırımcının, sanayicinin ihtiyacı olan güven ortamını sağlaması şarttır.” dedi.
“ORTA VADELİ PROGRAMDA ÖNEMLİ BAŞLIKLAR VAR”
2022-2024 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı da değerlendiren Başkan Gülsoy, Önemli başlıklar var. Orta vadeli plana göre büyümenin 2022’de yüzde 5, 2023 ve 2024 yüzde 5,5 olması öngörülüyor. Enflasyon hedefi ise yüzde 9,8’den 2023 için yüzde 8, 2024 için yüzde 7,6 olması öngörülüyor. Çok kafa yormamız ve mesafe kat etmemiz gereken bir konuda Yeşil Dönüşüm konusuna ayrı bir başlık açılmış durumda. Programın bütününe bakıldığında, büyümenin ana eksen olduğunu görüyoruz. Büyüme ve enflasyon tahminlerini değerlendirirsek, merkez bankasının sıkı para politikasını duruşunu sürdürerek, enflasyonu ve kur risklerini minimize etmesi gerekiyor. Böylelikle üretici enflasyonu kontrol altına alınabilir ve uzun dönemli sürdürülebilir hedeflere yönelme konusunda başarı sağlanabilir.” İfadelerini kullandı.
“KÜRESEL EKONOMİNİN YEŞİL EKONOMİ BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMAK ZORUNDAYIZ”
Yeşil Mutabakat ve İklim Değişikliği konularına da değinen Başkan Gülsoy,” Dünyadaki yeni büyüme modeli çevreyi kirletmeden, doğal dengeleri ve ekosistemi bozmadan gerçekleştirebilecek bir model. İklim değişikliği tehdidinin küresel ekonomi politikalarını, uluslararası ticaretin kurallarını, ürün standartlarını hızla değiştirmeye aday görünüyor. Uluslararası ticarette, oyun kurallarının yeniden belirlendiği önümüzdeki süreçte, getirilmek istenen değişiklikler nedeniyle büyük ekonomik maliyetlerle karşılaşmamak için değişimi iyi okumamız ve hazırlıklı olmamız gerekiyor. Gelişmeler, iş dünyasına büyük sorumluluklar yüklerken, bu konuda devlet desteklerini de elzem kılıyor. Bunun için de kamu-özel sektör diyaloğunu daha da sıklaştırmak, ortak akılla bu süreçte kazanan ülkeler arasında yerimizi almak büyük önem arz ediyor. Biz de Kayserimizin başarılı performansının devam etmesi için küresel ekonominin yeşil ekonomi beklentilerini de karşılamak zorundayız. Aksi takdirde ürünümüzü ülke sınırlarından bir adım öteye gönderemeyiz. Devreye girecek olan Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı da zaten bunu zorunlu kılacak. İhracatçı bir kent olarak AB pazarını kaybetmemek, küresel piyasalarda rekabet gücümüzü artırmak için üyelerimizi bu sürece hazırlamamız gerekiyor.” diye konuştu.
“DÖNÜŞÜMÜN PARÇASI OLMALIYIZ!
Dış ticarette rekabet gücümüzü koruyabilmek için AB’deki yeşil dönüşümün bir parçası olmak zorunda olduğumuzu belirten Başkan Gülsoy, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Gümrük Birliği altındaki teknik mevzuata uyum sürecinin kararlılıkla sürdürülmesini çok önemsediğimi vurgulamak isterim. Bu husus Avrupa Yeşil Mutabakat Eylem Planımızın başarıyla uygulanmasına da katkı sağlayacaktır. Öte yandan bu hedeflerin sadece AYM açısından değil, AB’ye ihracatımız açısından da dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Ülkemize özgü bir karbon fiyatlandırma mekanizmasının kurulması büyük önem taşıyor. Ayrıca AYM’ye uyum kapsamında sektörlerin emisyon yoğunluklarının düşürülmesi için gereken maliyet ve teknik yeterlilik ile kapasite ihtiyacının da dikkate alınması gerekiyor.”
“ÇAĞIN ŞARTLARINA AYAK UYDURMAK ZORUNDAYIZ”
Dijitalleşmenin ve E-Ticaretin önemine vurgu yapan Başkan Gülsoy “Türkiye bulunduğu stratejik konum itibariyle uluslar arası e-ticaretin yeni merkezlerinden biri olabilir. Şimdiden hepimiz bu yönde işletmelerimizin yönetim ve pazarlama anlayışını revize etmeliyiz. Geçmişte çağa ayak uyduramayanlar nasıl yok olduysa, hem sektörler hem işverenler hem de çalışanlar olarak bu çağın şartlarına ayak uydurmak zorundayız. Aksi takdirde çok geride kalır, yarının dünyasında yer alamayız. Her anlamda dikkatli olup fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Üretim süreçlerinde ve sürdürdüğümüz çalışmalarda bilgiyi paylaşarak başarılı olabiliriz. Kayseri olarak dijital çağdaki değişime ayak uydurarak, birlik ve beraberlik içerisinde başarılı olacağımıza yürekten inanıyorum.” dedi.
“ŞEHRİMİZİN İHRACATÇI ORDUSU HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR”
Başkan Gülsoy, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından hazırlanan ilk 1000 İhracatçı Firma 2020 araştırmasında Kayseri’de 21 firma girdiğini belirterek tüm ihracatçılarımızla ve sanayicilerimizle gurur duyuyor, ayrı ayrı tebrik ediyorum. Şehrimizin ihracatçı ordusu her geçen gün büyüyor ve ihracatta yeni başarı hikayeleri yazmaya devam ediyoruz.
Konuşmasında Oda faaliyetlerine de yer veren Başkan Gülsoy, ay içerisinde gerçekleştirilen programlar konusunda da bilgiler verdi.
Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı konuğu olan Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’ da ilçede yapılan Sosyal tesis, Aile Sağlığı Merkezleri, Okullar, Tarihi mekanlarda restorasyon çalışmaları, ibadethaneler ve çevre düzenlemeleri gibi konularda detaylı bir sunum gerçekleştirerek Meclis üyelerini bilgilendirdi.
Melikgazi İlçesinde yapılacak olan yeni yatırımları da anlatan Başkan Palancıoğlu, konuşmaların ardından meclis üyelerinin sorularını cevaplayarak, taleplerini dinledi.