ERSOY MOBİLYACILARA HAMMADDE DESTEĞİ İSTEDİ
MHP Milletvekili Ersoy, üyesi olduğu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilerek TBMM Genel Kuruluna sunulan 277 Sıra Sayılı Torba Kanun Teklifi hakkında Genel Kurul konuşması yaptı. Konuşmasında söz konusu teklifin 2. Bölümünde yer alan maddelere değinerek, madde açıklamaları yapan Ersoy, konuşmanın son kısmında mobilya sektörünün bazı sorunlarına değindi. Genel olarak sektördeki hammadde ve nakliye maliyetlerine değinen Ersoy, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Mobilyanın Başkenti konumunda olan Kayserimiz’in vekili olarak yakından takip ettiğim, Pandemi döneminde sorunları artan sektörlerden biri olan mobilya sektöründeki sanayicilerimizin bazı sorunlarına değinmek istiyorum.
Hammadde tedarik zincirinin bozulmasıyla hammaddeye ulaşımda sorunlar yaşanmaktadır. Hammadde fiyatlarındaki artışlar nedeniyle de vatandaşın alım gücünün düştüğünü görmekteyiz. Bir önlem alınmaz ise önümüzdeki yıllarda sektörde talep düşüşü yaşanılacağı tahmin edilmektedir.
Yine hammadde fiyatlarının yüksek olması sebebi ile Özellikle küçük ve orta boy Kobilerin sermaye sıkıntısından dolayı zorluk yaşadığı firma sahipleri tarafından tarafımıza iletilmektedir. Bu noktada özellikle şahıs firmalarının desteklenmesi hususunda bir çalışma yapılmasının faydalı olacağını düşünmekteyim.
Koronavirüs salgını ile beraber, ihracat yapan mobilya firmalarımızın sıkıntılarının da arttığı görülmektedir. Konteyner fiyatlarındaki artış özellikle de koltuk-kanepe gibi yüksek hacimli ürünlerin maliyetini artırmıştır. Avrupa mobilya pazarında en büyük rakibimiz konumunda olan Polonya ile rekabete devam edebilmemiz için nakliye maliyetlerinde düzenlemeler yapılması, yakıt üzerindeki vergilerin düşürülmesi ve tıpkı deniz araçlarında olduğu gibi teşviklerle desteklenmesi faydalı olacaktır.
Son olarak, mobilya sektöründe, üretim aşamasındaki malzemeler çoğunluğunda yüzde 18 KDV ödenerek nakit olarak alınırken mobilya satışları yüzde 8 KDV ile yapılmaktadır. Yurtiçi satışlardan alacak olarak doğan KDV’ler devreden KDV olarak her ay artarak devir etmektedir. Bu farkı, üreticimiz malzeme alırken nakit olarak ödemektedir. Bu durum firmaların likidite akışında zorlanmalarına sebep olmaktadır.