ATAŞ’TAN İKTİDARA “DURUM VAHİM! ÖNLEM ALIN” ÇAĞRISI
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Kayseri’nin Develi, Melikgazi, Tomarza, Bünyan, Felahiye Ziraat Odası Başkanlarının kendisine yönelik ziyaretlerine değinen Ataş, Başkanların çiftçilerin sıkıntılarını anlattıklarını belirterek, AKP iktidarına dikkat çeken uyarılarda bulundu.
ÖNLEM ALINMAZSA ÇİFTÇİMİZ BUĞDAY EKİMİNİ TAMAMEN TERK EDECEK
Milletvekili Dursun Ataş, “Ziraat Odası Başkanları, Kayseri’de çiftçinin düştüğü zor durumu anlattılar. Artan maliyetler yüzünden birçok çiftçi üretimi bırakmış, kalanlar da tarlalarını bırakıp gidecek noktaya gelmiştir. Üretime devam edebilmeleri için iktidardan bazı talepleri bulunmaktadır. Şimdi bu haklı taleplerinin birkaçını dile getirmek istiyorum. İlk talepleri buğday taban fiyatlarının girdi fiyatlarındaki artışla orantılı olarak yükseltilmesidir. Nitekim son bir yılda mazot yüzde 140 -şu an yüzde 150 oldu, bir saat önce- tarım ilaçları yüzde 200, sulamada kullanılan elektrik yüzde 125, gübre fiyatları ise yüzde 200 ile 300 arasında artmıştır. Bu fahiş girdi artışları karşısında bugünkü buğday taban fiyatıyla çiftçimiz zarar etmekte, üretim yapamamaktadır. Bu nedenle buğday taban fiyatlarına ciddi bir fiyat artışı yapılması zorunludur. Aksi hâlde çiftçimiz buğday ekimini tamamen terk edecektir. Geçen yıl buğday ithalatının yüzde 90’ını yaptığımız Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş göz önüne alındığında, çiftçimiz buğday ekimini bırakırsa ekmek, makarna gibi birçok temel gıdaya ulaşılamayacaktır. Yine, bu artışlar karşısında Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçilerimize sağladığı kredi miktarları yetersizdir. Bu miktarın günümüz girdi fiyatları karşısında yeniden değerlendirilmesi ve arttırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
BU NASIL BİR DESTEK? YA BU DESTEK MİKTARLARI ARTTIRILMALI YA DA BU STOPAJ KALDIRILMALI
Çiftçilerin bir diğer talebinin müstahsil faturalarındaki stopaj miktarlarına yönelik olduğunu kaydeden İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Çiftçilerimiz buğday ve arpa üretip bu ürünlerini sattığı zaman müstahsil faturası almaktadır. Bu faturalarla devletten aldığı destek stopaj olarak geri devlete gitmektedir yani bu para çiftçinin eline geçmeden devlete geri dönmektedir. Bu nasıl bir destektir? Ya bu destek miktarları arttırılmalı ya da bu stopaj kaldırılmalıdır” dedi.
HAK EDEN KİŞİLER DESTEKTEN MAHRUM BIRAKILIYOR
Hayvancılık yapan çiftçilere Toprak Mahsulleri Ofisinin verdiği arpa desteğiyle alakalı da taleplerin olduğunu ifade eden Milletvekili Dursun Ataş, “Bu destek hayvanların kulak küpesi ve numarasına göre verilmektedir ancak art niyetli bazı kişiler hayvanlarını satmış veya kestirmiş olmalarına rağmen bu destekten yararlanarak Toprak Mahsulleri Ofisinden aldıkları arpayı tüccara satmaktadır. Böylece hak etmeyen kişiler destek alırken hak eden kişilerse destekten mahrum bırakılmaktadır. Bu konuda denetimler arttırılmalı, desteğin hak eden çiftçilerimize ulaştırılması sağlanmalıdır” diye konuştu.
SULAMA PROJELERİ YİRMİ YILDIR TAMAMLANAMAMIŞTIR. YANDAŞA GELİNCE SINIRSIZ OLAN ÖDENEK ÇİFTÇİYE GELİNCE Mİ YETERSİZDİR?
Çiftçilerin sulama konusunda yaşadıkları sorunları da Meclis gündemine taşıyan Milletvekili Dursun Ataş, şu ifadeleri kullandı: Develi, Pınarbaşı ve Tomarza ilçelerindeki çiftçilerimiz, akıp giden Zamantı Irmağı güzergâhında bulunan arazilerini tamamen kendi imkânları ile sulamaktaydı ancak DSİ dört yıl dört yıldır buradan çekilen sudan fahiş fiyatlarda tahsilat yapmaktadır. Şimdi ise buradaki çiftçilere gönderdiği bir ihtarla Zamantı Irmağı'ndan su kullanamayacaklarını aksi takdirde elektrik aboneliklerini keseceğini bildirmiştir. Sulama birlikleri ise cazibeli sulamada kullanılan suyun tonuna 19 kuruştan 38 kuruşa çıkararak, pompalı sulamada ise 23 kuruştan 46 kuruşa çıkararak yüzde 100 zam yapmıştır. Bu nasıl bir anlayış? Hükûmet üretime köstek değil, destek olmalıdır. Çiftçilerin sulama konusunda yaşadıkları sorunları da Meclis gündemine taşıyan Milletvekili Dursun Ataş, Çiftçilerimizin son olarak sulamayla ilişkili önemli bir talebi daha bulunmaktadır. Kayseri’de sulama projelerinin tam olarak faaliyete geçirilmesi ve susuz kalan araziyi suyla buluşturarak üretimin artırılmasıdır. Develi II. Merhale Barajı, Bahçecik Barajı; Pınarbaşı, Bünyan, Sarıoğlan, Tomarza, Develi’deki tarım arazilerinin tamamına yakınını sulayacak potansiyele sahiptir. Yamula Barajı ise sadece Kayseri değil, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat çiftçilerine bile can suyu olacaktır ancak ödenek yetersizliği sebebiyle bu barajların sulama projeleri yirmi yıldır tamamlanamamıştır. Yandaşa gelince sınırsız olan ödenek çiftçiye gelince mi yetersizdir?
KIRSAL İLÇELERİMİZ GÖZ VERİYOR, BOŞALIYOR! ÖNLEM ALINMAZSA DURUM VAHİM
Tarımda yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle Kayseri’de tarım yapılan Özvatan, Felahiye, Pınarbaşı, Akkışla, Sarıoğlan, Bünyan, Yeşilhisar, Tomarza, Sarız ve Yahyalı ilçelerindeki nüfusun hızla azaldığına da dikkat çeken İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Kırsaldan göçün önüne geçebilmek için tarım ve hayvancılığa destek artırılmalı, bahsettiğimiz talepler yerine getirilmelidir. Aksi hâlde kırsal ilçelerimiz boşalacak, tarım ve hayvancılık yapacak kimse kalmayacak, gıdaya ulaşım çok daha pahalı ve zor olacak, işsizlik daha da artacaktır. Dört yıldır bu taleplerimizi görmeyen eski Bakanımız affını istedi, yeni, çiçeği burnunda Bakanımız atandı. Kendisine hayırlı olsun diyoruz. İnşallah Bakan Vahit Kirişçi bu sesimizi duyar” dedi.